Terug in balans na de bevalling: Herstel je lichaam met deze yogaoefeningen

De geboorte van een kind is een prachtig en levensveranderend moment, maar het brengt ook veranderingen met zich mee voor het lichaam van de moeder. Na de bevalling is het belangrijk om jezelf de tijd te gunnen om te herstellen en je lichaam weer in balans te brengen. Een effectieve en zachte manier om dit te doen is door middel van yoga-oefeningen. In dit artikel delen we enkele van de beste yogahoudingen die speciaal zijn ontworpen om het lichaam te herstellen na de bevalling.

Verschillende yoga oefeningen voor na de bevalling

Sukhasana (Gemakkelijke houding)

Begin met een eenvoudige zithouding op een comfortabel kussen of een yogamat. Sluit je ogen, adem diep in en uit, en focus op het creëren van een gevoel van rust en ontspanning in je lichaam. Deze houding helpt bij het verminderen van stress en het herstellen van de innerlijke balans.

Cat-Cow (Kat-Koe)

Ga op handen en knieën zitten met je handen recht onder je schouders en je knieën recht onder je heupen. Adem in en laat je rug zakken terwijl je naar het plafond kijkt (katpositie). Adem uit terwijl je je rug omhoog buigt en je kin naar je borst brengt (koepositie). Herhaal deze beweging enkele keren om de flexibiliteit in je rug te herstellen en spanning in de onderrug te verminderen.

Pelvic Tilts (Bekkenkantelingen)

Ga op je rug liggen met gebogen knieën en je voeten plat op de grond. Adem in en kantel je bekken naar voren, waarbij je onderrug de grond raakt. Adem uit en kantel je bekken naar achteren, waarbij je onderrug van de grond komt. Deze oefening helpt bij het versterken van de bekkenbodemspieren en het herstellen van de stabiliteit in het bekkengebied.

Bridge Pose (Brughouding)

Blijf liggen op je rug met gebogen knieën en je voeten plat op de grond. Duw je hielen in de grond en til langzaam je heupen omhoog terwijl je je bilspieren aanspant. Houd deze positie enkele ademhalingen vast en laat dan geleidelijk je heupen zakken. Deze houding helpt bij het versterken van de rug- en bilspieren en het herstellen van de flexibiliteit in de wervelkolom.

Child’s Pose (Kindhouding)

Ga op handen en knieën zitten en breng je billen naar je hielen terwijl je je bovenlichaam naar voren buigt en je voorhoofd op de grond rust. Strek je armen voor je uit of laat ze langs je lichaam rusten. Deze ontspannende houding helpt bij het kalmeren van de geest, het loslaten van spanning in de onderrug.

Heb je twijfels bij het starten van de yoga oefeningen? Vraag je arts bijvoorbeeld om advies.

Populaire yoga artikelen (voor na de zwangerschap)

Na de bevalling of tijdens de zwangerschap zijn er verschillende yoga artikelen die populair zijn en kunnen helpen bij het ondersteunen van het lichaam en het bevorderen van ontspanning. Hier zijn enkele populaire yogaartikelen voor na de bevalling of tijdens de zwangerschap:

Yogamat

Een comfortabele mat met extra dikte en demping kan zorgen voor meer comfort tijdens het beoefenen van yoga tijdens de zwangerschap. Er zijn speciale zwangerschapsyogamatten verkrijgbaar die rekening houden met de veranderende behoeften van het lichaam.

Yoga kussen

Een yogakussen, ook wel bekend als een bolster of een zwangerschapskussen, kan worden gebruikt om het lichaam te ondersteunen tijdens verschillende yogahoudingen. Het biedt extra comfort en stabiliteit, vooral bij rugligging of bij het ondersteunen van de buik.

Yoga riem

Een yoga riem kan van pas komen tijdens de zwangerschap of na de bevalling om te helpen bij het uitvoeren van bepaalde yogahoudingen die meer flexibiliteit vereisen. Het kan helpen bij het bereiken van een goede uitlijning en het verminderen van druk op het lichaam.

Yoga bal

Een yoga bal, ook bekend als een oefenbal of birthing ball, kan tijdens de zwangerschap en na de bevalling worden gebruikt voor verschillende oefeningen en houdingen. Het kan helpen bij het versterken van de spieren, het verbeteren van de balans en het verlichten van spanning.

Comfortabele kleding

Het dragen van comfortabele en ademende kleding is essentieel tijdens de zwangerschap en na de bevalling. Kies voor losse tops, broeken of leggings die voldoende bewegingsvrijheid bieden en het lichaam niet beperken.

Meditatiekussen

Na de bevalling kan meditatie helpen bij het creëren van ontspanning en innerlijke rust. Een meditatiekussen kan helpen om comfortabel te zitten tijdens meditatieve praktijken en ademhalingsoefeningen.

Het is belangrijk om voorzichtig te zijn en naar je eigen lichaam te luisteren tijdens de zwangerschap en na de bevalling. Raadpleeg altijd een professional, zoals een verloskundige of een yogaleraar gespecialiseerd in zwangerschapsyoga, voordat je met een nieuwe oefening of hulpmiddel begint.

Plaats een reactie